Mit kell tudnod egy krónikus Lyme-betegrõl?

1) Nem õrültek meg, nem lusták, és ez az egész nem csak a fejükben van.

2) Nem idióták. Attól még nem azok, hogy elfelejtik, mirõl beszéltek mondat közben vagy csak késõbb válaszolnak, esetleg nem is a kérdésre. A baktérium neurotoxinokat termel, amitõl ugyanolyan tüneteik lesznek, mint egy Alzheimeresnek vagy Parkinsonosnak.

3) Speciális diétát tartanak. Ha fõzni szeretnél neki, legjobb, ha megkérdezed tõle, mit ehet. Glutén, tej, cukor alapból kilõve. Nem válogat, hanem nem eheti.

4) Nem kerülnek téged. Tényleg nem tud elmenni shoppingolni, moziba vagy a buliba. A legtöbb Lyme-os fáradékony, szédül, fáj a feje, a fény és a hang fájdalmat okoz számára.

5) Igen, ki kellett lépni a munkahelyérõl vagy az iskolából. Vagy mindkettõbõl. Egy krónikus Lyme-beteg nehezen tud koncentrálni, kimozdulni a házból, akár elmenni a boltba vagy ellátni magát segítség nélkül.

6) Ne mondd, hogy "De hát jól nézel ki!". Lehet, hogy nem vérzik és nincsen rajta kötés, de amíg ugye nincsen röntgenszemed... A Lyme-kór számos módon károsítja a belsõ szerveket.

7) Rosszul vannak a kezeléstõl. Ez a kötelezõ árnyoldal, amin át kell esni. A hosszú távú, akár évekig tartó antibiotikumos kezelés a baktériumok pusztulásával úgynevezett Herxheimer - reakció vált ki, a terápia alatt pedig a tünetek felerõsödnek.
Nem azért nem mosolyognak, mert nem szeretnek téged. A krónikus Lyme-beteg egyben krónikus fájdalomban is szenved, a nap 24 órájában. Ez bizonyítottan kihagy bizonyos idõ elteltével az agy mûködésére, valamint a személyiségre is.

9) A Lyme-beteg nem képzelt beteg. Elõfordulhat, hogy most nem tud járni, de egy óra múlva már szalad. Sõt, akár 5 perc múlva is. 10 perc múlva pedig valami más baja lesz. Vagy semmi. Ez a Lyme-kór.

 

A fentiekből rájöhettél, hogy nincs két egyforma Lyme beteg. Mindekinél változnak a tünetek. Mindenki néha ilyen, néha olyan, néha könnyebben viseli, néha nehezebben. Ha szereted a Lyme-beteg hozzátartozódat, barátoda, akkor a legtöbb amit tehetsz érte, hogy rengeteg megértéssel és empátiával közeledsz felé. Esélyed sincsen valójában megérteni mit is érez, még akkor sem ha részletesen mesél róla. Mert tudm esélni. Órákon át. De még akkor sem értheted a tized részét sem annak, amin keresztül megy. Azzal tudsz neki a legtöbbet segíteni, ha türelmes vagy, megértő és tudja, hogy mindig számíthat rád. Légy mindig belátó. Nem könnyű egy Lyme-os élete, próbáld megkönnyíteni neki, ha pedig nem tudod, akkor legalább ne nehezítsd meg.

 

Miért szigetelõdnek el a krónikus Lyme-kórban szenvedõ betegek?

1. Mentális és fizikai tünetek

Teljesen kiszámíthatatlanok. Nagyfokú fáradtság, fájdalom, gyulladás, mentális és kognitív problémák, pánikroham... egész egyszerûen képtelenség elõre tervezni, tudni, hogy képesek leszünk-e felkelni aznap, akkor az ágyból. Egyre több esetben mondjuk le a barátokkal közös programokat, míg végül ezek elmaradnak.

2. Félelem a nevetségessé válástól, a félreértésektõl.

Már az is nehéz, hogy elmagyarázzuk, miért nem dolgozunk, tanulunk, hiszen nem is látszunk betegnek. A neurológiai tüneteket meg sem említve, amikor nagyközönség elõbb elõtt jön ránk az ájulás, az izomrángás vagy a remegés.

3. Gyógyszerek

Rengeteg gyógyszer, kiegészítõ, gyógytea, egyebek kapcsolódnak a kezeléshez, emiatt egyszerûbb otthon maradni, ahol minden kéznél van.

4. Herx

Bármikor jöhet és bármeddig tarthat. Mivel felerõsíti a tüneteket - gyakorlatilag a teljes kezelés alatt - a lyme beteg hónapokig nem tudja elhagyni az ágyát, otthonát. Értelmes párbeszéd kizárt.

 

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply