A vénásan adott antibiotikum veszélyei

Az antibiotikum szedésnek - bármilyen formában is történik az - minden esetben megvannak a veszélyei. Míg a szájon át szedett azonnal a bélflórára hat, addig a vénás csak később teszi ezt meg, és csak másodlagos mellékhatásként. De nézzük mit ír erről az orvos-szakember:

"Az antibiotikumokat általában szájon át adják, és a kezelés időtartama sem okoz különösebb gondot. Bizonyos infekciók - a csont és a szív fertőzései (oszteomielitisz, endokarditisz) - antibiotikum kezelése viszont rendszeres injekciókkal történik és tovább tart, gyakran 4-6 hétig. Ha a betegnek nincs más olyan kórállapota, ami kórházi elhelyezést igényel és közérzete viszonylag jó, az intravénás antibiotikum kezelés otthon is megvalósítható. A rövid vénás kanülök, melyeket a kar vagy a kézfej kis vénáiba illesztenek, és amelyeket gyakran használnak kórházakban is, legfeljebb 3 napig maradnak helyükön, ezért sokszor különleges, a nagy centrális vénákba illeszthető katétert helyeznek be. Az Egyesült Államokban léteznek egyszerű eszközök antibiotikumok infúzióban történő beadásához, melyeknek működtetését a beteg és családtagjai könnyen elsajátíthatják. Más esetekben házhoz jár az ápoló, és minden egyes adagot ő ad be. Minden esetben szükséges a gondos ellenőrzés, mert a betegnek segítségre lehet szüksége, és az esetleges szövődményeket és mellékhatásokat is figyelni kell.

Az antibiotikum-kezelést vénás katéteren át adva mindig fokozott a fertőzés kialakulásának veszélye azon a helyen, ahol a katéter a vérárammal érintkezik. Fájdalom, bőrpír, genny a szúrás helyén, vagy hidegrázás és láz (még ha a katéter körül nem is látszik semmi) jelzik, hogy a katéter miatt fertőzés alakulhatott ki."

A vénásan adott antibiotikus kezelésnek súlyosabb mellékhatásai is lehetségesek:

"egyes antibiotikumok a vesék, a máj, a csontvelő vagy más szervek működését károsítják. Az ilyen nem kívánt hatásokat a kezelés alatti rendszeres vérvételekkel szokás ellenőrizni".

Az antibiotikum allergia is fokozottabban jelentkezhet a vénásan adott változatnál. "Enyhe túlérzékenységi reakció lehet a viszkető bőrpír, kiütés vagy mérsékelt nehézlégzés. A súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) életveszélyesek lehetnek: a gége megduzzad, a légzés leáll, vérnyomás leesik."

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply