Kaptam gyógyszert, de rosszabbul vagyok tõle. Miért?

Pár nappal az antibiotikumos kezelés megkezdését követõen a Lyme-betegek jelentõs százaléka számol be állapotromlásról, a tüneteik felerõsödésérõl. Sokan összetévesztik gyógyszerallergiával, valójában azonban ez annak a jele, hogy az antibiotikum mûködik, a jelenség neve pedig Jarish-Herxheimer reakció, röviden herx. Korábban a szifilisz kezeléséhez volt köthetõ.

A Borrelia burgdorferi baktérium ilyenkor a gyógyszer miatt elpusztul, eközben toxinokat, méreganyagokat bocsát ki, az immunrendszert fokozott mûködésre kényszerítve.

A herx lehet pár napos, de eltarthat akár hónapokig is a betegben található baktériumszámtól függõen, okozhat lázat, hõemelkedést, hidegrázást, fejfájást, hányingert vagy hirtelen vérnyomáscsökkenés. Általában szakaszosan jelentkezik, a borrelia növekedési fázisában, ekkor hat ugyanis az antibiotikum.

Többféle elmélet létezik a probléma megoldására. Egyesek szerint ilyenkor semmiképpen sem szabad abbahagyni az antibiotikum szedését, nehogy rezisztencia alakuljon ki, mások (ez az újabb irány) kisebb szünetet iktatnak be, amíg a szervezet felkészül a következõ " hullámra."

Fontos, hogy kikérjük a kezelõorvosunk véleményét, csakis õ döntheti el, hogy ez most valóban herx, vagy esetlegesen mégis gyógyszerallergia!

Segíthet herx esetében:

- citromos melegvíz fogyasztása, legalább napi 2 liter. (fél citrom leve fél liter vízben, szívószállal fogyasztva a fogak védelmében.),
- infraszauna
- Epsom sóval vagy tengeri sóval kiegészített forró fürdõ (szívpanaszokkal nem ajánlott)

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply