A kullancs csípés után

Nagyon fontos, hogy a túraszezonok idején alapos kontrollt végezzünk magunkon és a gyerekeinken is - akár naponta többször.

Minél tovább van bent egy kullancs, annál nagyobb eséllyel fertőzhet meg, ha hordozza a kórokozót.

A kivett kullancsot tilos eldobni!

Gyógyszertári teszttel meg kell nézni, hogy fertőzött volt-e. Ha igen, akkor a csípés után 7-10 nappal már Elispot-teszttel ki lehet mutatni azt is, hogy mi fertőzöttek vagyunk-e?

Ha igen, akkor rendkívül hamar el kell kezdeni az antibiotikus kezelést, hogy ne "ragadjon be" és ne okozzon évekig sok súlyos panaszt a kórokozó.
A kullancsot laboratóriumban is megvizsgáltathatjuk.

Lehetőség van az állatok laboratóriumi vizsgálatára, melynek során kiderül, hogy az adott kullancs tartalmaz-e a Lyme-kórt okozó baktériumot.

A vizsgálat eredménye nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény sem zárja ki a fertőzés lehetőségét, de egy pozitív eredmény sem jelenti biztosan, hogy megfertőződtünk.

Esetleges pozitív eredmény esetén javasolt egy 4-6 hét múlva, vérből végzett ellenanyag-vizsgálat.

Érdemes tudni, hogy a kullancs pozitív eredménye nem helyettesíti a többi, Lyme-betegség megállapításával kapcsolatos vizsgálatot. A pozitív teszteredmény önmagában nem igényel antibiotikus kezelést, arról mindenképpen csak a kezelőorvos dönthet.

A kullancs laboratóriumi vizsgálatával nem mutatható ki, hogy a kullancs fertőzött volt-e az agyvelőgyulladást okozó vírussal.

Presets
Main Style
Patterns
Accent Color
Apply